Knygos teatras pristato spektaklį ,,PAKALNUČIŲ METAI” (Dėl techninių kliūčių spektaklis neįvyks)

Balandžio 19 d., trečiadienį, 19 val.,   

Birštono kurhauze

 

Dėl techninių kliūčių spektaklis neįvyks

 

Knygos teatras pristato spektaklį

,,PAKALNUČIŲ METAI”
(pagal Jurgos Ivanauskaitės knygą)

 

_____________________________________

Dėl techninių kliūčių spektaklis neįvyks

Bilieto kaina 8 eur, 5 eur (moksleiviams, pensininkams).
Bilietai parduodami  balandžio 19 d. kurhauze nuo 17 val.
Tel. pasiteiravimui 8 319 65546

______________________________________

 

Trys skirtingi gyvenimai, trys aktoriai, trys jų istorijos: muzika, meilė ir mirtis bei žaidžianti rašytojos vaizduotė – toks „Knygos teatro” spektaklis „Pakalnučių metai”, pastatytas pagal Lietuvos nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatės, lietuvių dramaturgės, prozininkės, eseistės bei poetės Jurgos Ivanauskaitės noveles „Koncertas Nr. 1”, „Labai nemalonus atsitikimas” ir „Pasiaiškinimas” iš debiutinio rašytojos novelių rinkinio „Pakalnučių metai” (1985). Siekiant žiūrovą kuo arčiau priartinti prie rašytojos J. Ivanauskaitės kūrybos ir pasaulėjautos, spektaklyje „Pakalnučių metai” paliktas beveik autentiškas, ypatinga kalbos gyvybe pasižymintis novelių tekstas. Pasaulis čia konstruojamas iš potyrių, tad ir vidinės veikėjų dramos atskleidžiamos per melodiją, aromatą, spalvą ar lytėjimą. Kiekviena detalė čia tampa svarbi. Tad spektaklio vaizdai nuolat persimaino ir slenka per veikėjų tekstą žaisdami ir kurdami neįprastas, vaizduotę žadinančias istorijas.

„Pakalnučių metai” – pirmoji, 1985 metais pasaulį išvydusi, Jurgos Ivanauskaitės knyga. Novatoriški, savo laikmetį pralenkę, tuometinio socialinio gyvenimo skurdumui opoziciški jaunosios, tuomet dar tik aštuoniolikmetės autorės tekstai, buvo akinamas blykstelėjimas lietuviškosios literatūros padangėje. Juk Jurga rašė apie dar draustinas, tačiau jau daugelio žmonių galvose kirbančias idėjas. „Ji- vienintelė rašytoja rašanti ne apie mus, o už mus” – pripažįsta poetas Rimvydas Stankevičius. Ir nors rašytojos tekstai anuomet susilaukė didelio kritikų dėmesio, turbūt niekas negalėtų paneigti, jog tai buvo pirmasis lietuviškas Vakarų pasaulio atspindys, pirmasis bandymas atverti duris į taip išsvajotą laisvę.

„Pakalnučių metai” – tai jau trečiasis „Knygos teatro” spektaklis. Pirmasis – „Altorių šešėly” – sukurtas pagal lietuvių literatūros klasiko Vinco Mykolaičio Putino romaną. Antrasis – „Prabangos”, pastatytas remiantis lietuvių išeivijos klasiko Jurgio Savickio novelėmis.

„Knygos teatro” tikslas – atgaivinti skaitovinio teatro žanrą, populiarinti lietuvių miesto literatūrą ir skatinti jos skaitymą.

„Knygos teatre“ statomi mažųjų formų (skaitoviniai) spektakliai, vykdomi literatūriniai skaitymai, akcijos. Vystoma kultūros sklaida regionuose, vaidinimams parenkami vietiniai dvarai, vienuolynų ansambliai ar kitos autentiškas erdvės, kurios atspindi pasirinktos literatūros laikmečio dvasią, paryškina spektaklių atmosferą.

Kompaktiškas, mobilus aktorių derinys, minimalios techninės priemonės bei lengvai transportuojamos dekoracijos padeda pasiekti, kad spektaklis būtų pritaikytas vaidinti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose bei teatrui specialiai nepritaikytose patalpose.

Teatro faktūra ir dinamiškas medžiagos pateikimas gali būti patrauklus ne tik jaunajam žiūrovui, bet ir įvairaus amžiaus bei socialinių grupių žmonėms. Tikimasi, jog pamatytas spektaklis išliktų lyg perskaityta knyga.

 

Kūrybinė grupė: aktoriai – Redita Dominaitytė, Aura Garmutė, Dalius Skamarakas/Vaidotas Žitkus, režisierė – Virginija Kuklytė, dramaturgija – Milda Sokolovaitė, grafinis dizainas – Urtė Ramšaitė, scenografija – Urtė Rimkevičiūtė, stilius – Justina Semčenkaitė, kostiumai – Laura Theiss ir Diana Paukštytė, kvapas – Andy Tauer, judesys – Sigutė Mikalauskaitė, muzika – Laura Misiukevičiūtė ir Modestas Kapustinskas, šviesa – Jonas Vološčenka, foto ir video – Deivis Lukas, projekto vadovė – Miglė Petronytė.

 

Nuorodos:

Birštono kultūros centras

Jaunimo g. 4, 59206  Birštonas
Tel. +370 319 6 55 50
mob.  +370 687 1 67 25
el. p.  bkc@inbox.lt

 

_______________________

Savivaldybės biudžetinė įstaiga
Įmonės kodas 190025748
PVM kodo nėra

 

AB ,,Šiaulių bankas“ Birštono KAS,
banko kodas 71816

Spec.lėšų sąsk.

LT 437181600000144640
SWIFT kodas:CBSBLT26

 

 

Naujienlaiškiai
Prenumeruokite naujienlaiškį ir sužinokite apie renginius pirmi!
Informacija dėl bilietų:

Tel.: +370 319 65546
(nuo 13 val.)

El. p.: kasa@birstonokultura.lt

 

Administracijos darbo laikas:

Pirmadieniais – penktadieniais:

8.00 – 17.00 val.
 ( 12.00–13.00 val. pietų pertrauka)

 

 

 

 

 

 

 

Navigacija
×
MENIU