Trio Alliance: Ganelin – Vyšniauskas – Gotesman

Gegužės 20 d.,šeštadienį, 19 val.

Birštono kurhauze

 

Trio Alliance:


Vyacheslav Ganelin – keyb
Petras Vyšniauskas – saxes
Arkady Gotesman – dr, perc

 

Izraelis-Lietuva

 

 

Lietuvos džiazo legendų koncertas  įvyks Birštono kurhauzo erdvėje. Jo ašis – unikali, momentinė kūryba, kurios negalima praleisti – būtina išgirsti.

 

Šis trio „Alliance“ susikūrė net prieš ketvirtį amžiaus.

Džiazo klavišininkas ir kompozitorius Viačeslavas Ganelinas nuo 1987-ųjų gyvena Izraelyje. Prieš tai beveik 20 metų (1968-1984) jis dirbo Lietuvos valstybinio rusų dramos teatro muzikos skyriaus vedėju.

Tuo laikotarpiu menininkas sukūrė įvairios akademinės muzikos, komponavo kinui, teatrui, buvo ne kartą premijuotas.

Ganelinas yra parašęs muzikos daugiau kaip 60 kino filmų ir daugiau kaip 40 teatro spektaklių, taip pat tris operas, kelis baletus, 6 miuziklus, koncertų įvairiems instrumentams ir iki šiol periodiškai pristato Lietuvoje didelės formos kūrinių premjeras.

Džiazo pasaulyje maestro ryškiausiai įsiamžino kaip legendinio trio su Vladimiru Čekasinu ir Vladimiru Tarasovu lyderis. Šis ansamblis gyvavo 1971-1986 metais ir davė galingą impulsą Lietuvos džiazo mokyklai. Jo tradicijos iki šiol gyvos Vilniaus džiazo muzikantų kūryboje.

Tai buvo buvo pirmasis Sovietų sąjungos kolektyvas, išpopuliarėjęs Europoje savo autentiška, neimituojančia amerikietiško džiazo kūryba. Jis įsitvirtino pasaulio džiazo muzikos istorijoje kaip viena ryškiausių visų laikų neamerikietiško džiazo grupių.

Trio apkeliavo visą Senąjį Žemyną, JAV, gastroliavo Pietų Amerikoje, Kanadoje, Kuboje. Jo muzikai propaguoti prodiuseris Leo Feiginas įkūrė Londone įrašų kompaniją „Leo Records“, kuri iki šiol yra išleidusi 19 šio trio bei jo lyderio albumų.

Legendinis kolektyvas buvo trumpam atnaujinęs savo veiklą 2003-ųjų Frankfurto knygų mugės proga ir 2017-aisiais, kai jam buvo suteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija už nuopelnus džiazui.

2014 metais Ganelinas pelnė „Vilnius Jazz“ apdovanojimą už indėlį į šalies džiazą. 2010-aisiais jis buvo apdovanotas Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu disku“. Maestro nuopelnai šalies kultūrai taip pat įvertinti Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi (2003 m.), o Izraelio džiazui – „Landau Prize“ apdovanojimu (2005 m.).

Ganelinui Izraelyje puikiai sekasi. Dar 1988-aisiais jis buvo priimtas į Izraelio kompozitorių sąjungą, iš karto pradėjo dėstyti Jeruzalės muzikos ir šokio akademijoje, netrukus tapo Džiazo katedros vedėju ir profesoriumi.

Maestro inicijavo daug „free“ džiazo bei tarpžanrinių meno projektų, rengia Izraelyje tarptautinį „Jazz Globus“ festivalį.

 

Petras Vyšniauskas yra vienas Lietuvos profesionaliosios saksofono mokyklos pradininkų ir pagrindėjų bei labiausiai tituluotų šalies džiazo kūrėjų.

Tarp menininko trofėjų – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premija, LDK Gedimino V laipsnio ordinas, Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) aukso medalis, Baltijos asamblėjos meno premija ir dešimtys kitų apdovanojimų.

Tai reto universalumo menininkas. Jo vaizduotė – kaip nesenkanti versmė: saksofonininkas išlieka įdomus ir išradingas nardydamas po įvairiausius džiazo stilius ir muzikos žanrus. Jis groja ne tik džiazą, bet ir akademinę muziką – nuo barokinių kompozicijų iki jam dedikuotų šiuolaikinių autorių kūrinių, pats yra sukūręs muziką dešimtims spektaklių ir vaidybinių filmų. Jo diskografijoje – daugiau kaip 60 albumų.

Kūrėjas bendradarbiavo su daugeliu žinomų džiazo, klasikinės ir liaudies muzikos atlikėjų, tarp jų – Prahos filharmonijos bei Niujorko St. Luko simfoniniais orkestrais, Paryžiaus radijo ir Niujorko „Metropolitan Opera“ chorais, liaudies dainininke Veronika Povilioniene ir birbynininku Antanu Smolskumi, džiazo gitaristu Fredu Frithu, pianistais Bobu Stensonu, Karlu Bergeriu, saksofonininkais Steve‘u Lacy, Charlie Mariano, kontrabosininkais Kentu Carteriu ir Vladimiru Volkovu, trimitininkais Tomaszu Stanko ir Herbu Robertsonu, būgnininkais Hanu Benninku ir Klausu Kugeliu.

Anot Vyšniausko, džiazas – tai pirmiausia bendravimas: čia glūdi įdomiausi atradimai, todėl kūrėjas niekada nefiksuoja savo muzikos partitūrose. „Mano kūryba – galvoje“, – yra sakęs muzikantas.

Su įvairiais kolektyvais Vyšniauskas grojo tarptautiniuose džiazo festivaliuose JAV, Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Lenkijoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Jis dalyvavo penkių pasaulinių „Expo“ parodų Hanoveryje (Vokietija), Aičyje (Japonija), Saragosoje (Ispanija), Šanchajuje (Kinija) ir Josu (Pietų Korėja) muzikinėse programose.

Vyšniausko mokiniai – Janas Maksimovičius, Liutauras Janušaitis, Kęstutis Vaiginis, Remigijus Rančys, Dovydas Stalmokas, Simonas Šipavičius ir kiti – šiandien sudaro jaunosios džiazo kartos elitą.

Menininko gimtojoje Plungėje rengiamas nacionalinis Petro Vyšniausko saksofonininkų festivalis.

 

 

Vienas kūrybingiausių ir produktyviausių Lietuvos džiazo kūrėjų Arkadijus Gotesmanas reiškiasi ne tik kaip perkusininkas ir kompozitorius, bet taip pat kaip poetas, režisierius, pedagogas, prodiuseris, orkestro „Vilniaus klezmeriai“ kūrėjais ir dviejų muzikos festivalių meno vadovas.

Jis kuria ir įrašinėja muziką teatrui, atlieka ją spektakliuose, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, rengia projektus su šokėjais, literatais, aktoriais ir vaizduojamojo meno kūrėjais, autorinius spektaklius.

Arkadijui pavyksta rasti naujų džiazo scenų periferijoje ir įtraukti į savo projektus pasaulines džiazo figūras. Jis improvizavo su daugybe įvairių krypčių muzikos korifėjų, tarp jų – Rolandu Dahindenu, Vladimiru Volkovu, Viačeslavu Gaivoronskiu, Arkadijumi Šilkloperiu, Julianu Josephu, Johnu Zornu, Jacku Sironu, Franku Londonu, Anthony Colemanu, Charlesu Gayle’u, Timu Daisy, Joey Baronu, Barry Guy, Dominicu Duvaliu, Dave’u Douglasu, Albertu Begeru, Martinu Küchenu, Marku Tokaru, Warrenu Smithu, Andrew Lambu.

Lietuvoje jo stabilūs partneriai, be Ganelino ir Vyšniausko, yra Vladimiras Tarasovas, Liudas Mockūnas, Janas Maksimovičius, Dainius Pulauskas, Tomas Kutavičius, Mindaugas Vadoklis, Saulius Petreikis ir daugelis kitų šalies džiazo meistrų. Perkusininkas muzikuoja Vilniaus džiazo orkestre, trio „ACCOsax Freeminded“, kituose kolektyvuose.

Arkadijus yra vienas nebylių filmų garsinimo gyva muzika entuziastų, populiarinantis šio žanro renginius Lietuvoje su įvairių šalių muzikantais.

Perkusininkas groja ne tik džiazą, bet ir naujausią akademinę muziką, yra pristatęs Osvaldo Balakausko, Anatolijaus Šenderovo, Zitos Bružaitės, Šarūno Nako ir kitų kompozitorių kūrinių pasaulines premjeras. Jis taip pat yra klezmerių muzikos festivalio rengėjas, Šeduvos perkusijos festivalio meno vadovas ir teatro „Theatrum solius quadri“ įkūrėjas.

2018 metais Gotesmanui įteiktas Tarptautinio džiazo festivalio „Birštonas“ Didysis prizas, 2015-aisiais – „Vilnius Jazz“ festivalio prizas už nuopelnus Lietuvos džiazui. 

 

Lietuvos džiazo legendų koncertas  įvyks Birštono kurhauzo erdvėje. Jo ašis – unikali, momentinė kūryba, kurios negalima praleisti – būtina išgirsti.

 


Bilieto kaina nuo 20 Eur. Informacija ir bilietų užsakymas tel. 8319 65546, el.p kasa@birstonokultura.lt
Bilietai parduodami gegužės 20 d. kurhauze valanda prieš koncertą.

Bilietus platina kakava.lt

Birštono kultūros centras

Jaunimo g. 4, 59206  Birštonas
Tel. +370 319 6 55 50
mob.  +370 687 1 67 25
el. p.  bkc@inbox.lt

 

_______________________

Savivaldybės biudžetinė įstaiga
Įmonės kodas 190025748
PVM kodo nėra

 

AB ,,Šiaulių bankas“ Birštono KAS,
banko kodas 71816

Spec.lėšų sąsk.

LT 437181600000144640
SWIFT kodas:CBSBLT26

 

 

Naujienlaiškiai
Prenumeruokite naujienlaiškį ir sužinokite apie renginius pirmi!
Informacija dėl bilietų:

Tel.: +370 319 65546
(nuo 13 val.)

El. p.: kasa@birstonokultura.lt

 

Administracijos darbo laikas:

Pirmadieniais – penktadieniais:

8.00 – 17.00 val.
 ( 12.00–13.00 val. pietų pertrauka)

 

 

 

 

 

 

 

Navigacija
×
MENIU